Waarom een paardentandarts?

 

In de natuur eten paarden ± 18 uur ruw voer. Op stal worden paarden 2 à 3 keer gevoerd. Ze krijgen dan biks, haver, hooi of kuilgras. Hiervan eten ze ± 4 uur. Doordat ze minder lang eten en het voer zachter is slijten de tanden ± 2 mm per jaar. De tanden van een paard komen echter ± 4 mm per jaar omhoog. Hierdoor slijten de tanden te weinig en ontstaan er haken, punten of een schans. Andere oorzaken zijn erfelijkheid zoals bijvoorbeeld over, onder-bijt een te kleine mond met te groten kiezen en tanden dmv kruizen van verschillende rassen en oorzaken van buiten af  bijvoorbeeld een ongeluk. Dit is de reden waarom een paard jaarlijks een paardentandarts nodig heeft.

Een paard kan ook een golf of trap of een kies te veel of te weinig hebben. Dit belemmert de voor en zijwaartse beweging van de onderkaak met als gevolg dat het paard aan één kant gaat eten. Hierdoor wordt de balans in de mond verstoord.

Het is belangrijk om het gebit van een paard op jonge leeftijd te laten bekijken omdat een paard wisselt en er tanden en kiezen bij krijgt. Het wisselen moet tegelijk gebeuren met de kies of tand er tegen over. Dit om de balans in de mond te houden. Ook is het raadzaam om de wolfstanden op jonge leeftijd te laten verwijderen.